Według rankingu przygotowanego na zlecenie Booking.com, popularnego serwisu rezerwacji hoteli, Kraków znalazł się wśród 10 europejskich miast docenionych przez turystów za dobrą kuchnię oraz kulturę i historię.
Kraków znalazł się w dwóch kategoriach rankingu:
Szczególnym powodem do zadowolenia może być nota w kontekście kulinariów. W tym zestawieniu wyprzedziły nasze miasto tylko Barcelona, Praga, Lizbona, Madryt i Paryż. Stolica Małopolski może pochwalić się nie tylko regionalnymi smakami, czyli np. obwarzankiem i maczanką, ale i restauracjami, które zyskują miano kultowych miejsc do odwiedzenia – Krakowska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin.
– Kraków to dziś kulinarny makrokosmos. Tworzą go tworzą ludzie, którzy w historycznym sercu Polski postanowili realizować marzenia zawodowe. Robią to z fantastycznym skutkiem! Do tegorocznej edycji przewodnika Michelin trafiło aż 18 restauracji z Krakowa. To właśnie krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako pierwsza w kraju, otrzymała dwie gwiazdki w słynnym czerwonym przewodniku. To najlepsze potwierdzenie, że oferta gastronomiczna stanowi ważny atut, dla którego warto odwiedzić Kraków – mówi Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału ds. Turystyki UMK.
Ze względu na doświadczenie związane z kulturą i historią, za najpopularniejszy cel podróży po Europie turyści uznali Paryż. Praga i Barcelona również zajmują wysokie miejsca na liście. W zestawieniu znalazł się również Kraków, który w oczach wielu odwiedzających słynie ze wspaniałych zabytków i dziedzictwa kulturowego. Ranking został opracowany przez www.statista.com na zlecenie Booking.com.